We hebben het voorrecht om in een van de oudste en mooiste steden van Nederland te wonen en werken. Een stad die ook zo mooi kan zijn door de onmisbare combinatie met de omliggende dorpen en ommelanden, die Deventer een lommerrijk, groen aanzien geven.
Deventer straalt geschiedenis uit en ademt cultuur. Kunst en cultuur verrijken ons leven en vergroten onze betrokkenheid bij de samenleving. Naast deze gebruikswaarde, hebben zij ook economische, sociale en ruimtelijke waarde. Die brede waarde van kunst en cultuur voor onze gemeente heeft zich vertaald in een passende cultuurvisie inclusief concreet uitvoeringsprogramma Cultuur voor de komende jaren. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken. Hier werken we samen met de partners in de stad hard aan, binnen en buiten het domein Cultuur.
Deventer heeft een rijk en veelzijdig cultureel leven met podia, musea en vele andere voorzieningen en biedt een grote verscheidenheid aan activiteiten. Voor een middelgrote stad heeft Deventer relatief veel kunst en cultuur te bieden. Dat is ook te danken aan de vaak verrassende en vernieuwende initiatieven in onze stad. Deventer initiatieven, hoe veelzijdig ze ook zijn, hebben vrijwel allemaal gemeen dat ze eigenzinnig zijn, een zekere tegendraadsheid tonen. In Deventer wordt ingespeeld op kansen die zich voordoen en daarbij wordt veelal historie met toekomst verbonden. Op bijzondere erfgoedlocaties ontpoppen initiatieven die ons inspireren. Zij krijgen de ruimte om te experimenteren en te groeien. Cultuur draagt bij aan de vorming van identiteit, het brengt reuring en jaagt ruimtelijke, economische en sociale ontwikkelingen aan.
Deventer heeft een rijke historie en een al even rijke erfgoedcollectie, met honderden rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, een beschermd stadsgezicht en dorpsgezichten. Aansprekende voorbeelden zijn het IJsselfront en het Bergkwartier. Een uitzonderlijke collectie boeken vinden we in de Atheneumbibliotheek. Overal zijn de invloeden zichtbaar van de Hanze en de Moderne Devotie. Maar Deventer is meer dan dat. In stad en ommeland is de lange historie van onze gemeente overal af te lezen.
De geschiedenis van de stad vormt de verbindende kracht tussen Deventenaren. Wij zijn trots op onze stad en dorpen en onze historie. Erfgoed is er niet alleen om te behouden, maar zeker ook om te benutten als decor en inspiratie voor culturele activiteiten. Zo krijgt de historie betekenis bij de vormgeving van de samenleving en kan iedereen in de publieke ruimte ervan genieten.
Een hoogwaardig, uitdagend en prikkelend cultureel klimaat hoort bij de cultuurstad Deventer. Dat geldt in de stad als ook daarbuiten, in de dorpen en het landelijk gebied. Door cultuur samen te beleven, zijn mensen met elkaar verbonden. Naast deze intrinsieke waarde bieden kunst en cultuur ook een belangrijke meerwaarde voor de economische vitaliteit van Deventer. De historische binnenstad met haar middeleeuwse stratenpatroon trekt ieder jaar meer toeristen. De grote culturele evenementen brengen jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers naar Deventer. De aanwezigheid van goede culturele voorzieningen met een aantrekkelijke programmering, met name voor jongeren, maakt Deventer aantrekkelijk als vestigingsplaats voor hoger opgeleiden. De culturele sector draagt op die manier bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie. Creativiteit speelt bovendien een doorslaggevende rol bij het innovatief vermogen binnen bedrijven.
De tijdelijke sluiting van de sector de afgelopen periode als gevolg van corona en het breed gevoelde gemis van activiteiten en programma, laten ons des te meer zien wat de waarde van het culturele veld is voor Deventer en haar omgeving.
Meer informatie
2022 in vogelvlucht
Ook in 2022 heeft Deventer geschiedenis uitgestraald en cultuur geademd. Samen met een betrokken samenleving hebben we een rijke culturele programmering gefaciliteerd die ons vermaakte, verbaasde, ontspande en tot nadenken aanzette.
Begin 2022 was een deel van de culturele sector nog gesloten als gevolg van de coronapandemie. Na een aantal weken was de volledige sector weer open en kon weer worden geprogrammeerd. Publiek bleek voorzichtig met de terugkeer, maar eind 2022 lijken mensen de wegen naar de musea, podia, evenementen en festivals goed (terug)gevonden te hebben.
Met de verschillende instellingen die budgetsubsidie ontvangen en partijen die programmasubsidies hebben ontvangen, zijn afspraken gemaakt over aanpassing van programma. Doel daarvan was om zo veel mogelijk uitvoeringen door te laten gaan, om zo het publiek weer te kunnen ontvangen. Het voortzetten van reguliere programmering en inzetten op vernieuwing en nieuwe samenwerking gingen hier hand in hand. Er zijn actief verbindingen gelegd tussen partijen onderling, en met commerciële partners en domeinen buiten het culturele.
De rijksmiddelen voor de culturele sector zijn ingezet om exploitatietekorten als gevolg van corona te beperken. De culturele infrastructuur van Deventer lijkt hiermee de coronacrisis goed te hebben doorstaan. Ook is specifieke aandacht uitgegaan naar de makers met (residentie) projecten als De Ruimte en De Kunsthalte.
Medio 2022 is een nieuw college geformeerd met daarbij een nieuwe portefeuillehouder Cultuur. Er is aandacht besteed aan kennismaking met het Deventer culturele veld en de bijbehorende vraagstukken.
Uit de midtermreview bleek dat, ondanks de invloed van Corona, de afgelopen twee jaar veel is gebeurd. Het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 loopt op hoofdlijnen volgens plan. Daarnaast is actief medewerking verleend aan het Rekenkameronderzoek naar de cultuurvisie dat begin 2023 verschijnt.
Erfgoed
Samen met de professionele erfgoedpartijen is een erfgoedagenda opgesteld en aan de raad aangeboden. Hierin staat welke gezamenlijke inspanningen we doen op gebied van roerend en onroerend materieel erfgoed en immaterieel erfgoed. Er is scherpte aangebracht in de rollen en verantwoordelijkheden en er zijn gezamenlijk ambities geformuleerd voor de komende jaren. De wettelijke taken op het gebied van monumenten en archeologie zijn uitgevoerd en de erfgoedverhalen uit de stad zijn op verschillende manieren zichtbaar gemaakt. Hieronder enkele voorbeelden.
Voor Deventer Verhaal stond 2022 in het teken van het rampjaar 1672, want het was precies 350 jaar dat Deventer werd belegerd en ingenomen door Bommen Berend. Met onder meer de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer’ en de Bommen Berend-show in Cultuurhuus Bathmen was er aandacht voor het rampjaar. In december opende de tentoonstelling Deventer Verhalen; een doorlopend project met bijzondere verhalen, foto’s en objecten van en voor Deventenaren.
Het (vernieuwde) Speelgoedmuseum sleepte het felbegeerde keurmerk 'kidsproof museum 2023’ in de wacht. Jonge museuminspecteurs geven het museum gemiddeld een 9.2.
Collectie Overijssel is in 2022 verder gegaan met nog beter worden in het beheren en bruikbaar maken van de collecties. Denkend vanuit het klantperspectief, zodat collecties op een laagdrempelige, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke manier beschikbaar zijn voor de maatschappij.
De Athenaeumbibliotheek heeft in 2022 een blad uit een antifonarium uit de Lebuinuskerk aangekocht. Een bijzondere aankoop, want er zijn nauwelijks boeken uit deze kerk bewaard gebleven van voor de Reformatie. De aankoop is tot stand gekomen dankzij fondsen en crowdfunding.
Binnen verschillende (ruimtelijke) de projecten is doorlopend inzet gepleegd om erfgoed een passende plek te geven in projecten, bij het opstellen van bestemmingsplannen en het toetsen van vergunningen.
Door de energiecrisis vroeg het spanningsveld duurzaamheid en erfgoed veel om aandacht. Er worden stappen gezet op het gebied van kennisdeling. De zonnepanelenkansenkaart geeft inzicht in de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen binnen het Beschermd Stadsgezicht. Als basis voor het Omgevingsplan zijn alle beschermde gebouwen samengevoegd in een kaartbeeld.
Tot slot hebben we de behouden waardige gebouwen in beeld gebracht, waardevolle gebouwen die geen monumentenstatus hebben. Op basis van deze inventarisatie en waardering kunnen gaten in de monumentenlijst worden opgevuld of kunnen gebouwen op andere manieren worden beschermd via het omgevingsplan.
De toekenning van subsidies uit het Verhaal van Overijssel en de Erfgoed Deal biedt kansen voor behoud van de Cobercoschoorsteen en het zichtbaar maken van de sluis in het Sluiskwartier. Een tweede subsidieaanvraag voor de restauratie van de Coberco-schoorsteen is afgewezen. Hier is nog actie nodig om te komen tot een sluitende begroting.
Archeologie rondde het grootschalig onderzoek op het Grote Kerkhof af met het herbegraven van de eerste menselijke resten. Aansluitend begon het onderzoek op de Stromarkt, dat veel inzicht gaf in de ontwikkeling van de Bisschopshof en de Proosdij.
Aan het begin van de zomer trok de publieksopgraving van het St. Jurriëns Gasthuis veel publiek.
Educatie en participatie
Het Kunstcircuit heeft zich ingespannen, samen met de Deventer Schouwburg en de Bibliotheek Deventer, om de intermediaire functie en de verhuurfunctie toekomstbestendig onder te brengen bij respectievelijk deze partners. De fusie en overname zijn gerealiseerd per 1 januari 2023.
Kunstcircuit bereikte in 2022 onder andere binnenschools alle jonge Deventenaren met cultuureducatie voor het primair en voortgezet onderwijs. Ook organiseerde het Kunstcircuit weer deskundigheidstrainingen en evenementen. Een mooi voorbeeld is de cocreatie projectweek Design Yourself in april op De Marke Noord. Leerlingen uit de leerwegen Technologie & Toepassing, Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn werkten daarbij in vakoverstijgende teams met elkaar samen.
Kunstcircuit richtte afgelopen jaar servicepunt Sociaal Domein op omdat meedoen niet voor iedereen vanzelfsprekend is: er zijn jongeren, volwassenen en ouderen, mensen met en zonder beperking, die niet of nauwelijks deelnemen aan culturele activiteiten en kunstuitingen. Voorbeeld van een traject georganiseerd vanuit het servicepunt is het Muren en Buren project, waarbij verhalen uit de wijk in muurschilderingen werden verbeeld.
Educatie is traditioneel altijd het uitgangspunt geweest van het Kunstcircuit. De laatste jaren gaat dit steeds vaker samen met participatie.
De verbouwing van de foyer van het Theaterschip is gerealiseerd. Theaterschip heeft met De Werf het talentontwikkelingstraject voor jonge professionals in handen. Als samenwerkingsverband met het Nationale Jeugdorkesten Nederland en Theater Gajes wordt geïnvesteerd in het makersklimaat van Oost-Nederland. Een mooi voorbeeld is HET KANSRIJK, een familievoorstelling over kansenongelijkheid. Maakt het uit waar je wieg staat en wat zijn de consequenties daarvan? Hoe maakbaar is het leven? Is het zo dat arbeid loont? Deze buitenvoorstelling was te zien in Deventer en verspreid over Oost-Nederland, en voor veel scholen in Deventer en verre omgeving.
Podiumkunsten en evenementen
Het eindrapport over de definitiefase (als eerste fase van de verkenningsfase) van De Nieuwe Keizer is opgeleverd en aangeboden aan de raad. Hetzelfde geldt voor het eindrapport van de definitiefase voor de toekomstige huisvesting van het Burgerweeshuis.
In 2022 heeft de schouwburg weer fulltime kunnen draaien zonder coronamaatregelen. Naast alle professionele makers heeft het podium ook de amateurvoorstellingen weer kunnen verwelkomen. Fantastisch om te zien wat voor creativiteit in Deventer aanwezig is en hoe het publiek de weg weer terugvindt naar het theater.
Naast de dagelijkse film- en theaterprogrammering in MIMIK vond in 2022 het Poëziefestival DichterBij plaats, het vervolg op Het Tuinfeest van voormalig Theater Bouwkunde.
Burgerweeshuis draait op volle toeren. Na de coronajaren konden de nieuwe studenten van Saxion en Aventus weer helemaal uit hun dak gaan tijdens de Grote Kick-off (de knaller na de introductiedagen). Dit keer bij Burgerhaven. De tuinfeesten in de zomer waren ook een succes.
Deventer op Stelten kon weer volledig los en heeft zich in 2022 ook gericht op programmering buiten het centrum van Deventer waardoor het festival nieuwe bezoekers heeft getrokken. Daarnaast was het Dickens Festijn weer als vanouds drukbezocht met lange rijen in de Keizerstraat.
De Nieuwe Oost heeft in 2022 een stap vooruit gezet: van productiehuis naar netwerkorganisatie (Performing & Publishing). De discipline Muziek in Deventer gaat verder als BRUT.
Beeldende Kunst
Er is stevig ingezet op het voor alle gremia inzichtelijk maken van de beeldende kunst (en de percentageregeling) in Deventer, niet alleen op de website Buitenkunst in Deventer maar ook in de digitale kaartsystemen van de gemeente, zodat kunstwerken bij zowel nieuwe projecten als onderhoudstrajecten een plek kunnen krijgen.
Kunstenlab is gestart met sturen op impact en bood in 2022 tentoonstellingen in eigen huis, projecten en activiteiten en verdiepende activiteiten waarin reflectie en ontmoeting voorop staan. In de afgelopen jaren is een focus ontwikkeld op een actueel vraagstuk: de ruimtedruk die er nu op het landschap ligt vanwege de grote transities die er gaande zijn.
Voorbeeld van een mooi na-corona-project is Weerlicht, een kunstroute in de binnenstad met projecties door kunstenaars op muren en andere locaties in de openbare ruimte met als doel toegankelijke lichtkunst in de openbare ruimte voor groot publiek en een extra podium voor Deventer kunstenaars.
Taal, literatuur en media
De Bibliotheek Deventer ontwikkelt zich steeds meer tot brede maatschappelijke voorziening met naast cultuur, aandachtsgebieden als het onderwijs, werk en inkomen en meedoen.
De ambitie was en is te zorgen voor onder andere minder laaggeletterdheid, een kleinere digitale kloof; het faciliteren van ‘een leven lang leren’ en leesplezier en cultuur voor iedereen. De bibliotheek werkt daarbij vanuit de Theory of Change, dat wil zeggen: welke impact/verandering wil ze teweeg brengen. In 2022 is bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten met het voortgezet onderwijs om verminderde leesvaardigheid tegen te gaan door de Bibliotheek op School ook op de middelbare scholen aan te bieden. Deze complete aanpak op alle schoolniveaus van 0-18 jaar is vrij uniek in Nederland.
In 2021 heeft Salland 1 de zendmachtiging van gemeente Deventer gekregen. Met de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe betekent dat een vertegenwoordiging van de hele streek Salland. In 2022 is ingezet op professionalisering van de omroep en onderlinge samenwerking.
Programmaregeling Cultuur
Met de programmaregeling Cultuur is een breed scala aan initiatieven van makers en producenten ondersteund. Ten opzichte van 2021 zit er een stijgende lijn in het aantal aanvragen vanuit de culturele sector.
In totaal hebben we 55 aanvragen ontvangen voor onderdeel A: professionele culturele producties/presentaties. Daarvan zijn er 43 gehonoreerd. Drie Deventer kunstenaars hebben een subsidie ontvangen voor hun ontwikkelingsaanvraag.
In totaal hebben we 5 aanvragen ontvangen voor onderdeel B: cultuureducatie. Daarvan is er 1 gehonoreerd.
Er zijn 3 aanvragen ontvangen op onderdeel C: culturele projecten met aantoonbare betekenis voor de economie van Deventer. 2 daarvan zijn gehonoreerd.
De aanvragen voor bovenstaande onderdelen van de subsidieregeling worden voorgelegd aan de Adviesraad Cultuur.
In 2022 hebben 60 amateurkunstverenigingen (koren, theatergroepen, amateurkunstenaars) een structurele subsidie ontvangen vanuit onderdeel D van de programmaregeling: amateurkunst en volkscultuur. Daarnaast is er 23 keer een projectsubsidie verstrekt aan amateurs. In 2020 en 2021 zijn er, vanwege corona, veel projectsubsidies doorgeschoven naar 2022. Vanuit Volkscultuur zijn er 6 subsidies verstrekt aan onder andere sinterklaasintochten en koningsdag.
Begin 2022 zijn er nog 18 subsidies verstrekt vanuit het coronaloket Cultuur voor diverse culturele activiteiten, zoals een langsloopmuseum, een dansuitvoering en een bevrijdingsconcert.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Het vergroten van het aantal bezoekers
Het vergroten van het aantal bezoekers van binnen en buiten de gemeente aan culturele activiteiten, met specifieke aandacht voor jongeren.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Versterken Deventer cultureel klimaat
Het versterken van een Deventer cultureel klimaat dat inspireert en uitdaagt om cultuur te produceren en het culturele speelveld te vernieuwen.We houden hiertoe een midterm review van de Cultuurvisie en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma. De evaluatie van de nieuwe programmaregeling Cultuur is een onderdeel hiervan.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Dit project valt onder het programma ruimte, maar heeft nauwe verbanden met programma kunst en cultuur. Over het project wordt separaat gerapporteerd middels de Leidraad Grote Projecten. Op dit moment bevind het project zich in de definitiefase, als onderdeel van de verkenningsfase. Tov de afronding definitiefase in mei 2022 melden we een vertraging van 4 weken. Toegelicht onder stand van zaken. Om de vertraging verder te beperken wordt extra inzet gepleegd om de architectenselectie tijdig en zo efficient mogelijk (meervoudig onderhands) in te richten.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Dit project valt onder het programma ruimte, maar heeft nauwe verbanden met programma kunst en cultuur. Over het project wordt separaat gerapporteerd middels de Leidraad Grote Projecten. Op dit moment bevindt het project zich in de definitiefase, de eerste subfase van de verkenningsfase. Bestuurlijke besluitvorming voor afronding definitiefase wordt voorbereid voor Q4 2022.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Dit project valt onder het programma ruimte, maar heeft nauwe verbanden met programma kunst en cultuur. Over het project wordt separaat gerapporteerd middels de Leidraad Grote Projecten. Op dit moment bevindt het project zich in de definitiefase, de eerste subfase van de verkenningsfase. Bestuurlijke besluitvorming voor afronding definitiefase wordt voorbereid voor Q4 2022.Historie
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Over dit project wordt separaat gerapporteerd daar het valt onder de Leidraad Grote Projecten. Het project bevind zich momenteel in de definitiefase, de eerste subfase van de Verkenningsfase. Na de zomer wordt een raadsbesluit voorgelegd voor een Go/No Go om deze fase af te ronden en eventueel door te gaan naar de ontwerpfase.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Over dit project wordt separaat gerapporteerd daar het valt onder de Leidraad Grote Projecten. Het project bevindt zich momenteel in de definitiefase, de eerste subfase van de Verkenningsfase. In Q4 wordt een Go/No Go voorgelegd om deze fase af te ronden en eventueel door te gaan naar de ontwerpfase.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Over dit project wordt separaat gerapporteerd daar het valt onder de Leidraad Grote Projecten. Het project bevindt zich momenteel in de definitiefase, de eerste subfase van de Verkenningsfase. In Q4 wordt een Go/No Go voorgelegd om deze fase af te ronden en eventueel door te gaan naar de ontwerpfase.Historie
Historie
Doelstelling - Zichtbaarheid en betrokkenheid cultureel erfgoed
Het vergroten van de zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij het culturele erfgoed, zowel boven- als ondergronds.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Historie
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Lasten | 15.702 | 20.358 | 20.335 | -23 |
Baten | 1.169 | 4.695 | 5.481 | 786 |
Voor resultaatbestemming | -14.533 | -15.663 | -14.853 | 810 |
Stortingen in reserves | 43 | 2.955 | 2.944 | -10 |
Puttingen uit reserves | 293 | 2.718 | 2.517 | -202 |
Na resultaatbestemming | -14.283 | -15.899 | -15.281 | 618 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Locatieprofielen | 66 | 0 | -66 |
Herschikking programma middelen cultuureducatie | 80 | 0 | -80 |
Schoorsteen voormalig Coberco | 15 | 0 | -15 |
Totaal | 161 | 0 | -161 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 618 |
Saldo budgetoverheveling | -161 |
Saldo na budgetoverheveling | 457 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (voordeel €457.000)
Cultuurpresentatie, -productie, en -participatie (voordeel €48.000)
Per saldo een voordeel van €48.000. Als gevolg van corona zijn er minder programma subsidies aangevraagd en verleend.
Cultureel erfgoed (voordeel €396.000)
Het voordeel op de culturele panden van €396.000 heeft een aantal oorzaken. De investering in de brandveiligheid Bergkerk en Lebuinuskerk duurt langer dan verwacht, waardoor er vrijval aan kapitaallasten is (voordeel €50.000), er heeft een servicekostenverrekening van 2021 in 2022 plaats gevonden (voordeel €90.000), er was voor het programma een voordeel op de beheerkosten (€100.000) en meer huurinkomsten dan begroot (€20.000). Er is een putting uit de reserve onderhoud gebouwen gedaan welke tot een voordeel van €110.000 leidt.
Voorzieningen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 93 | 93 | 73 | -19 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 104 | 104 | 104 | 0 |
Saldo | 11 | 11 | 30 | 19 |
Toelichting
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 0 | 1.306 | 935 | -370 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 0 | -1.306 | -935 | 370 |
Toelichting
GR
GR Historisch Centrum Overijssel
GR
Vestigingsplaats: | Zwolle | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 33% | ||
Doel en openbaar belang: | CO voert het beheer en advies over gemeentelijke- en rijksarchiefbescheiden en -collecties. Daarnaast zijn er publiekstaken gericht op ontsluiting van de archieven, zoals tentoonstellingen, websites e.d. Dit is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling, aanvullend in een vierjarig activiteitenplan. Naast Deventer zijn Zwolle en de Rijksoverheid (ministerie van OCenW) deelnemer. | ||
Financieel risico: | Het weerstandsvermogen is toereikend. Het aangekondigde uittreden van het Rijk per 2024 is een mogelijk financieel risico voor CO. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | Binnen de programmalijn erfgoed laat CO Stadsarchief Deventer zich in de beleidsperiode 2021-2024 leiden door één drijvende ambitie: excelleren in het beheer en toegankelijk maken van analoge erfgoedcollecties. Er zijn drie functies die aan de door ons beheerde collecties verbonden zijn: Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar. De collecties zijn uniek en onvervangbaar en daarom is het een kerntaak om ze zo goed mogelijk fysiek te behouden voor onze en toekomstige generaties. De toegevoegde waarde ontstaat echter vooral als mensen de collecties gaan gebruiken; dat willen we dan ook optimaal faciliteren, zonder drempels en met een stevige nadruk op digitaal. Met CO zijn in 2021 gesprekken gestart over de mogelijkheid tot het samenvoegen van erfgoedfuncties op locatie Klooster 12.Uittreding Rijk 2024: Door de vele veranderingen in de archiefwereld heeft het Ministerie van OC&W aangegeven haar rol en positie in de Regionaal Historische Centra (RHC's) te willen herzien en samen met de RHC’s te zoeken naar andere mogelijkheden. CO wil samen met betrokkenen kansen in de erfgoedsector onderzoeken en keuzes maken. Over het proces tot uittreding van het rijk wordt de gemeenteraad nog nader geïnformeerd. | ||
Contractwaarde 2022: | |||
Bijdrage GR 2022: | €1.131.907 | ||
Subsidie 2022: | |||
Dividend 2022: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €2.649.103 | €2.562.998 | €2.580.512 |
Vreemd vermogen: | €2.467.021 | €2.584.002 | €2.816.488 |
Resultaat: | €766.000 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | |||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
NV
NV Bergkwartier
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 16,20% | ||
Doel en openbaar belang: | Aankoop, restauratie en verhuur van monumentale en karakteristieke panden binnen de gemeente Deventer en aangrenzende gemeenten. | ||
Financieel risico: | Het belang van de gemeente Deventer in deze NV is circa 16,2% van het totale aandelenkapitaal. De andere grote aandeelhouders zijn bank- en verzekeringsinstellingen, beleggingsfondsen en Deventer stichtingen. Het financieel risico van de gemeente beperkt zich tot het ingebrachte aandelenkapitaal. | ||
Toelichting: | In het Strategische Plan van de NV (vastgesteld in 2017) werd een versterking van de financiële positie in gang gezet. Inmiddels wordt vanaf 2019 weer structureel dividend uitgekeerd. Het meerjarige perspectief van 2021 beschrijft dat de liquiditeit vanaf 2024, naar verwachting, weer ruimte geeft om extra uitkeringen te doen van het resterend achterstallig dividend (over de jaren voorafgaand aan 2019). Naar verwachting zal Deventer 3 x €34.000 (in de jaren 2024, 2025 en 2026) uitgekeerd krijgen. | ||
Beleidsvoornemens: | Met het verder verstevigen van het financieel fundament volgens het Strategisch Plan en het in 2021 vastgestelde meerjarige plan kan de NV Bergkwartier zich weer nadrukkelijk richten op haar strategische doelen voor behoud (en herontwikkeling) van historisch waardevol erfgoed in de stad en de omgeving. Daaronder begrepen inhaal van achterstallig onderhoud, verwijdering asbest en verduurzaming.Er is eind 2021 een verduurzamingsbeleid vastgesteld. De focus van het verduurzamingsbeleid ligt primair op het beperken van de energievraag, met name door isolatie van daken en zoldervloeren en het isoleren van beglazing. Voor de komende jaren is het de doelstelling om jaarlijks tien woningen in sterke mate te verduurzamen. De zittende huurder betaalt in de regel via een bijdrage en een huurverhoging mee aan een deel van de investeringen. Doordat voor verhuur van niet-monumenten een energielabel vereist is, is er langzamerhand een beeld van de energieprestatie van de woningen. In 2022 is meer aandacht besteed aan het beter zichtbaar maken van de Collectie van NV Bergkwartier, zowel op de website als publiekelijk. | ||
Contractwaarde 2022: | |||
Bijdrage GR 2022: | |||
Subsidie 2022: | |||
Dividend 2022: | € nog niet bekend |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €48.597.948 | Niet begroot | Niet begroot |
Vreemd vermogen: | €30.987.597 | Niet begroot | Niet begroot |
Resultaat: | €837.000 | €594.280 | €693.000 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | €1.561.004 (€1.561.00) | ||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
NV Deventer schouwburg
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 77,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aanbieden van een breed en gevarieerd programma van (professionele) podiumkunst voor stad en regio. | ||
Financieel risico: | In het totale aandelenkapitaal van deze vennootschap van afgerond €420.000 neemt de gemeente Deventer voor €325.260 deel. De andere aandelen zijn in handen van negen Deventer bedrijven. Het aandelenkapitaal van de gemeente in de NV is niet geactiveerd. Over dat bedrag loopt de gemeente aldus geen financieel risico meer. De gemeente subsidieert de schouwburg met een substantieel jaarbedrag, subsidie voor zowel de erfpacht van de huisvesting als programmeringskosten. Een substantieel ander deel van de dekking van deze kosten zal uit opbrengsten van de schouwburg moeten blijven komen. Dat was, is en blijft een risico voor dergelijke maatschappelijke voorzieningen. Het borgen van de continuïteit van de schouwburg is nog steeds een actueel vraagstuk voor de gemeente.De meerjarige begroting van de Deventer Schouwburg heeft bij voortzetting van haar huidige beleid en huidige programmering een structureel exploitatietekort. Daarnaast zijn er negatieve effecten op de exploitatie door de huidige onzekerheden als gevolg van de coronacrisis; daling kaartverkoop, wegvallen van sponsoren, voorzichtig herstel publiek. Ook de stijging van energieprijzen zal zijn effect hebben, direct op de energielasten van de Deventer Schouwburg en indirect via de stijging van de inkoopkosten van bijvoorbeeld horeca. Wij zijn met de Deventer Schouwburg in gesprek over beperking van de tekorten 2023 en de actualiteit hierbij. Zodra daarover meer bekend is zullen wij daar informatie over delen. Op 8 november 2022 heeft B&W de besluitvorming inzake voortzetting Verkenningsfase De Nieuwe Keizer aangeboden aan de gemeenteraad (RM 2022-513). Dit raadsvoorstel is gelijktijdig met het raadsvoorstel voor het Burgerweeshuis en het raadsvoorstel om onderzoek te doen naar de haalbaarheid om beide functies onder één dak te brengen ter besluitvorming naar de raad gegaan. De behandeling van het raadvoorstel 2022-513 is gestart en wordt naar verwachting in Q1 2023 afgerond. De besluitvorming met betrekking tot het afronden Definitiefase (deel I Verkenningsfase) DNK loopt. Op 14 december 2022 heeft de technische sessie plaatsgevonden. | ||
Toelichting: | Op 28 oktober 2022 heeft De Deventer Schouwburg het college per brief gevraagd om financiële ondersteuning om haar financiële positie veilig te stellen. De brief beschrijft de herkomst en de grootte van het financiële probleem, dat bestaat uit zowel een exploitatie- als een liquiditeitsknelpunt. De raad is hierover geïnformeerd via raadsmededeling nr. 2022-940. In de 3e kwartaalrapportage 2022 is besloten om de liquiditeitslening uit 2020 ter hoogte van €300.000, die volgens collegebesluit dient te worden terugbetaald uiterlijk 31 december 2022, kwijt te schelden. De terugvordering van TVL middelen van het Rijk aan Deventer Schouwburg ter hoogte van €400.000 volledig te compenseren en hiervoor ter dekking de reeds gereserveerde corona-compensatiemiddelen uit Q2 2022 in te zetten. Het gepresenteerde exploitatietekort over 2022 van €618.000 te compenseren vanuit twee bronnen:<ol start="1"><li>de algemene middelen voor het structurele exploitatietekort van gemiddeld €410.000 en </li><li>de resterende corona-compensatiemiddelen voor cultuur voor het incidentele tekort van €208.000.</li></ol>Voor aanvulling van het weerstandsvermogen van DS is op basis van de eerdere aanvraag van DS in mei 2019 in de stand van de generieke weerstandsreserve alvast rekening gehouden met het verstrekken van eenmalige subsidie van €260.000. Omdat de schouwburg nog geen sluitende meerjarenbegroting heeft vastgesteld heeft de gemeente nog geen definitief besluit genomen over het aanvullen van het weerstandsvermogen van de schouwburg. | ||
Beleidsvoornemens: | In 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over de definitiefase en de ontwerpfase VO van De Nieuwe Keizer. | ||
Contractwaarde 2022: | |||
Bijdrage GR 2022: | |||
Subsidie 2022: | €2.869.078 | ||
Dividend 2022: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | -€390.624 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Vreemd vermogen: | €1.977.062 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Resultaat: | -€37.866 | Nog niet bekend | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | €325.360 (€0) | ||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 100% | ||
Doel en openbaar belang: | Ontwikkeling en beheer van sociaal-cultureel maatschappelijk vastgoed. | ||
Financieel risico: | In 2021 is het vastgoed van de NV overgedragen aan de gemeente. De NV is in 2022 geliquideerd. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | De registergoederen van de NV zijn met notariële akte van 17-2-2021 aan de gemeente overgedragen. Vanaf 2021 voert de gemeente de exploitatie van het overgedragen vastgoed. Aanvankelijk plan was de NV in 2021 te liquideren. Dat is niet gelukt. De liquidatie zal in 2022 plaatsvinden. Oorzaken van de vertraging zijn de afronding van de bouw Mimik met de aannemer (besluit college 8-2-2022 over een vaststellingsovereenkomst en decharge op de aangegane bankgarantie), de afwikkeling van de huurachterstanden en de fiscale afwikkeling met de Belastingdienst. In oktober 2022 is besloten de NV te liquideren. De notaris heeft in maart 2023 op basis van een zogenaamde akte van non-verzet de NV uitgeschreven. | ||
Contractwaarde 2022: | |||
Bijdrage GR 2022: | |||
Subsidie 2022: | |||
Dividend 2022: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €24.818.133 | €0 | €0 |
Vreemd vermogen: | €54.613 | €0 | €0 |
Resultaat: | €0 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | In 2022 Opheffen | In 2023 opgeheven |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | |||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
Naam | Openen |
---|---|
Dashboard Economie | |
Dashboard Leefomgeving | |
Dashboard Kunst en cultuur | |
Pdf Economie (2.169 kb) |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Koersdocument Ruimtelijk erfgoed | 0,5 Mb | |
Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 | 1,0 Mb | |
Kadernota Cultuureducatie | 0,5 Mb | |
Cultuurvisie 2019-2024 | 8,2 Mb |