Dit programma omvat het onderhoud en verbetering van het onderhoud van de openbare ruimte en het uitvoeren van maatregelen voor een betere bereikbaarheid en verkeersmobiliteit, parkeren en de realisatie van nieuwe fysieke infrastructuur. De belangrijkste taken van dit programma zijn het uitvoeren van beheertaken, het veiligheidsonderhoud, het dagelijks - en regulier onderhoud, het groot onderhoud, (her)inrichtingen in de openbare ruimte en het exploiteren van het haven- en parkeerbedrijf. Wij regisseren de uitvoering van deze kerntaken. Tegelijkertijd transformeren wij naar een stimulerende, faciliterende en loslatende gemeente, die ruimte biedt aan burgerinitiatief en zelfbeheer.
Naast de zorg voor een (duurzame) instandhouding van de leefomgeving zijn er in de loop der jaren een aantal belangrijke zaken/waarden toegevoegd aan de maatschappelijke betekenis van de openbare ruimte voor de gemeenschap. Deze staan uitgebreid beschreven in de vastgestelde Visie Leefomgeving en worden samengevat in de hieronder genoemde 4 pijlers.
Daarnaast bestaat dit programma uit enkele publiekrechtelijke taken voor onderdelen die aan de openbare ruimte zijn gerelateerd. Dit zijn de ligplekken in de havens, inritten, rioolaansluitingen, verkeersbesluiten, kabels en leidingen en begraafplaatsen.
De verhouding tussen overheid en de samenleving verandert. Voor Deventer is de visie Leefomgeving het uitgangspunt. De visie gaat uit van 4 pijlers:
- schoon, heel en veilig;
- bewuste inrichting;
- maximaal rendement;
- ruimte voor initiatief.
Door het teruglopende investeringsvermogen bij zowel gemeente als partners transformeert de instandhouding van de openbare ruimte naar een meer organische manier van buurtvernieuwing. Wij brengen kleinschalige ontwikkelingen en reguliere beheermaatregelen organisatorisch en financieel onder in één proces.
De actualiteit
Een duidelijke ontwikkeling die wordt waargenomen is dat de gebruiksdruk op de openbare ruimte nog steeds flink aan het toenemen is en dit vraagt extra inspanningen om hier goed grip op te houden. Steeds weer nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en inzichten vragen om een antwoord van de gemeente om hier allemaal op een verantwoorde manier een plek aan te geven. Men kan hierbij denken aan klimaatverandering, energietransitieopgave, participatie-initiatieven, fitheid/gezondheidsbehoeften, de inclusieve samenleving, nieuwe vormen van mobiliteit, maar vooral dat wonen, werken en recreëren allemaal veel meer geïntegreerd wordt in ons dagelijks levenspatroon.
Kortom dit vraagt om een duidelijke regie in die openbare ruimte die een ontwikkelende en faciliterende grondhouding in het beheer van de openbare ruimte nodig heeft. Naast deze houding is het ook onvermijdelijk dat dit een grotere claim gaat leggen op de beschikbare middelen in de komende jaren.
Meer informatie
2022 in vogelvlucht
Door de start van de oorlog in Oekraïne aan het begin van het voorjaar 2022 is de programmering voor de uitvoering en realisatie van MJOP-MIND projecten 2022 direct onder druk komen te staan. Als gevolg van de oorlog zijn zowel de brandstof-, grondstof- en energieprijzen als ook de uurlonen met tientallen procenten gestegen. Hier hebben wij zowel technisch als financieel flink nadeel van ondervonden gedurende het jaar.
Dit gecombineerd met het feit dat programma Leefomgeving te maken heeft met de nodige stevige financiële en technische (bestaande) knelpunten uit voorgaande jaren maakt dat 2022 geen eenvoudig jaar is geweest. In 2022 hebben we daarom meerdere malen een beroep op de algemene middelen moeten doen om gestarte en lopende projecten af te kunnen ronden.
Naast de exploitatie- en investeringsprojecten zijn de onderhoudsopgaven op het gebied van verkeer, openbaar groen, civiele kunstwerken en openbare verlichting ook fors duurder geworden en heeft dit druk gelegd op de uitvoering en het in standhouden van de kwaliteit van de leefomgeving.
Door blijvende hoge prijzen en tarieven verwachten wij voor 2023 weer een lastig jaar. We zijn aan bekijken of we onze programmering aan kunnen passen maar dit kan gevolgen hebben voor onder andere de veiligheid van bijvoorbeeld de kapitaalgoederen. Gezien de beperkte programmamiddelen (door jarenlange bezuinigingen) verwachten we ook in 2023 een beroep op de algemene middelen te moeten doen, zodat de openbare ruimte en leefomgeving voor Deventer kan voldoen aan de gestelde eisen van het bestuur en haar inwoners.
Desondanks zijn er weer de nodige grootonderhoudsprojecten afgerond en is het regulier onderhoud relatief goed verlopen. Dit laatste ook door een heel droge zomer waardoor onkruidbeheersing heel goed beheersbaar was afgelopen jaar. De belangrijkste grootonderhoudsprojecten zijn onder andere de Havezatelaan, de Margijnenenk/Overstichtslaan, de Brinkgarage, het fietspad Roessink, Oerdijk (Schalkhaar) en de Braam. Deze zijn goed ontvangen door bewoners en gebruikers van de diverse onderdelen.
Bij het opstellen van de zogenaamde buurtagenda's merken we dat er veel los komt en dat de opgave completer en beter wordt dan in het verleden het geval was. De aanvullingen door bewoners, de eisen op het vlak van klimaatadaptatie, gezondheid, circulariteit en energie zorgen voor een sterkere programmering en de meerjarenplanning in de openbare ruimte.
Daarnaast wordt binnen het programma de nota kapitaalgoederen voorbereid, die moet helpen in de verbetering van de financiële situatie maar moet bovenal gaan helpen om de te verwachten vervangingsinvesteringen op te vangen. Bovendien is dit een goede basis om de lange termijn planning beter in te gaan vullen dan nu het geval is.
Het is ook goed te vermelden dat het programma Leefomgeving en bereikbaarheid goed is meegenomen in de proposities met betrekking tot de zogenaamde versnellingsgelden voor de gewenste woningbouwopgaven. Het leeuwendeel van deze toegezegde gelden is bedoeld om de infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte aan te passen op de toekomstig situatie (met 7.000-11.000 woningen erbij) in Deventer.
Tenslotte is het ook mooi om te constateren dat in 2022 twee van de drie Lebuinuspleinen vrijwel geheel afgerond zijn en dat Deventer er daarmee weer twee prachtige pleinen bij heeft gekregen. Aan de voorkant was al veel draagvlak voor het ontwerp van de pleinen maar nu het Grote Kerkhof en de Stromarkt klaar zijn, worden de verwachting nog vrijwel dagelijks door bewoners en bezoekers bevestigd: een prachtig resultaat dus.
Voor Deventer blijft de visie Leefomgeving het uitgangspunt. De visie gaat nog steeds uit van 4 pijlers:
- schoon, heel en veilig;
- bewuste inrichting;
- maximaal rendement;
- ruimte voor initiatief.
De hierboven beschreven resultaten passen dan ook heel goed in de genoemde pijlers en de conclusie is dat we in dat opzicht nog steeds goed op koers liggen. De zorg bestaat meer uit de vraag kunnen we in de nabije toekomst op koers blijven om zo ook voor toekomstige generaties een fijn, woon- en leefklimaat te kunnen garanderen en om zo een aantrekkelijke en veilige stad te zijn en te blijven.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Waardering openbare ruimte (schoon, heel en veilig)
Inwoners waarderen de openbare ruimte in 2022 gemiddeld met een 6,7.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De uitvoering verloop conform planning zoals vastgesteld in de dienstverleningsovereenkomsten. Het is lastig om het kwaliteitsniveau te halen door achterblijvend vervangingsonderhoud en door toenemende problemen met wortelopdruk onder verhardingen.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Door diverse oorzaken wijzigt een aantal zaken in de programmering van het groot onderhoud:- De onderhoudsprojecten langs de IJssel zijn tijdelijk stil gelegd in afwachting van de bredere studie naar de ontwikkelmogelijkheden van de IJsselzone. Deze projecten waren daar overigens de directe aanleiding toe. - De buurtaanpak Tuindorp en de buurtaanpak Zandweerd noord (inclusief Johannes van Vlotenlaan) zijn tijdelijk stil gezet. Hier wordt eerst een totaal overkoepelende integrale buurtagenda voor opgesteld zodat de programmering in deze buurten beter is afgestemd op alle opgaven die daar spelen. Dit vertaalt zich in de volgende versie van het MJOP-MIND. - Er wordt extra ingezet op het asfaltonderhoud.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Bij het realiseren van de groot onderhoudsopgave ondervinden we veel last van de almaar stijgende prijzen. Elders in deze rapportage wordt dit probleem opgevoerd als knelpunt op bestaand beleid. Mocht er geen extra geld beschikbaar komen dan zullen we richting het einde van het jaar enkele projecten niet kunnen realiseren. Dezelfde problematiek speelt ook bij de diverse vervangingsprojecten. Ook dit knelpunt wordt elders in deze rapportage opgevoerd. Vooralsnog blijft de prestatie gelijk. Indien er op basis van het gesignaleerde knelpunt rond de prijsstijgingen extra middelen beschikbaar komen dan blijft de output gelijk. Mocht dat niet het geval zijn dan zal worden geschrapt in de output.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Bij het realiseren van de groot onderhoudsopgave ondervinden we veel last van de almaar stijgende prijzen. Vooralsnog blijft de prestatie gelijk. Uitvoering van een aantal werken schuift door diverse oorzaken door naar 2023.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Uitvoering loopt conform planning dienstverleningsovereenkomstenHistorie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Zie ook onder 'Uitvoering groot onderhoud en vervangingsonderhoud. De aanpak van de Van Vlotenlaan wordt opgenomen in de buurtagenda voor Zandweerd Noord. De aanpak past daarmee integraal in de totale opgave in deze buurt.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Zie ook onder 'Uitvoering groot onderhoud en vervangingsonderhoud. De aanpak van de Van Vlotenlaan wordt opgenomen in de buurtagenda voor Zandweerd Noord. De aanpak past daarmee integraal in de totale opgave in deze buurt.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Zie ook onder 'Uitvoering groot onderhoud en vervangingsonderhoud. De aanpak van de Van Vlotenlaan wordt opgenomen in de buurtagenda voor Zandweerd Noord. De aanpak past daarmee integraal in de totale opgave in deze buurt.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
De prestaties worden gehaald. Aandachtspunt is dat de voorbereiding vaak zoveel tijd kost dat het niet mogelijk blijkt om de uitvoering in hetzelfde jaar te realiseren.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
De prestaties worden gehaald. Aandachtspunt is dat de voorbereiding vaak zoveel tijd kost dat het niet mogelijk blijkt om de uitvoering in hetzelfde jaar te realiseren.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De prestaties worden gehaald. Aandachtspunt is dat de voorbereiding vaak zoveel tijd kost dat het niet mogelijk blijkt om de uitvoering in hetzelfde jaar te realiseren.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen de Tesselschadestraat wordt in 2022 uitgevoerd.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen de Tesselschadestraat wordt in 2022 uitgevoerd. De uitvoering van de Tesselschadestraat wordt afgerond in 2023.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen de Tesselschadestraat wordt in 2022 uitgevoerd. De uitvoering van de Tesselschadestraat wordt afgerond in 2023.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen de Tesselschadestraat wordt in 2022 gerealiseerd.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen het Spijkerpad wordt in 2022 gerealiseerd.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Na het opstellen van het MJOP is er gewerkt aan een systeemwijziging bij het opstellen van het MJOP. Voor Tuindorp en Zandweerd Noord wordt een zogenaamde buurtagenda opgesteld waarmee we in samenhang over de hele wijk heen een programma opstellen. Uit dit programma worden in de komende versies van het MJOP-MIND diverse projecten geprogrammeerd. Alleen het Spijkerpad wordt in 2022 gerealiseerd.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Door de dynamiek in de ontwikkeling van deze buurt worden de wegen in andere volgorde aangepakt.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Door de dynamiek in de ontwikkeling van deze buurt worden de wegen in andere volgorde aangepakt.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Door de dynamiek in de ontwikkeling van deze buurt , met nog op het gebied van de woningbouwprogrammering, worden de wegen in andere volgorde aangepakt.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
n.a.v. de behandeling van het bomenbeleidsplan heeft de raad een motie aangenomen waarin extra middelen gevraagd worden voor de uitvoering van dit planToelichting 2e kwartaal rapportage 2022
n.a.v. de behandeling van het bomenbeleidsplan heeft de raad een motie aangenomen waarin extra middelen gevraagd worden voor de uitvoering van dit planToelichting 3e kwartaal rapportage 2022
N.a.v. de behandeling van het bomenbeleidsplan heeft de raad een motie aangenomen waarin extra middelen beschikbaar zijn gesteld. De uitvoering loopt conform planning.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De motie t.a.v. zitplekken is inmiddels afgedaan. Ten aanzien van de motie speelvoorzieningen wordt momenteel geschreven aan een nieuw speelbeleidsplan.Doelstelling - Het verbeteren van de duurzame bereikbaarheid en doorstroming (bewuste inrichting)
Het verbeteren/optimaliseren van de (duurzame) bereikbaarheid en doorstroming.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Uitvoering van de Brederodelaan voorzien in 2023Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
De voorbereiding loopt. In 2022 worden de nodige kabels en leidingen verlegd. In 2023 wordt het werk zelf gerealiseerd. Een knelpunt rond indexering is elders in deze rapportage opgenomen.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De voorbereiding voor de reconstructie Roessinksweg loopt. In 2022 worden de nodige kabels en leidingen verlegd. en in 2023 wordt het werk gerealiseerd.Historie
Doelstelling - Vergroten van het aantal verplaatsingen
Het vergroten van het aantal verplaatsingen te voet, per fiets of over water (gezond en duurzaam).
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Door de complexe opgave bij het verbreden van de paden in relatie tot de bomen lijken de kosten hoger uit te worden dan bij de programmering geraamd. Dit betekent dat de aanpak van enkele paden wellicht in de programmering naar achteren geschoven moeten worden. We komen hier in de tweede kwartaalrapportage op terug.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Door de complexe opgave bij het verbreden van de paden in relatie tot de bomen lijken de kosten hoger uit te worden dan bij de programmering geraamd. Dit betekent dat de aanpak van enkele paden wellicht in de programmering naar achteren geschoven moeten worden. We komen hier in de tweede kwartaalrapportage op terug.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Bij de 2e kwartaalrapportage zijn extra middelen beschikbaar gekomen om de indexeringsproblematiek op te vangen. De prestatie verandert daardoor:<ul><li>Omvormen fietspad Spanjaardsdijk van asfalt naar beton €1.521.000 (investering MJOP)</li><li>Omvormen van halfverharding naar beton fietspad Koersenweg €344.400 (investering MJOP)</li></ul>Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Het onderzoek naar de toekomst van de sluis loopt.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De voorbereidende werkzaamheden zoals planvorming bestek maken zijn vrijwel gereed, de aanbesteding kan binnenkort gestart worden, uitvoering volgt in 2023 in plaats van 2022 vanwege vertraging.Historie
Historie
Doelstelling - Vergroten van de bezoekersaantallen en verblijfsduur
Het vergroten van de bezoekersaantallen aan en de verblijfsduur in de binnenstad (beleving). Aantrekkelijke leefstad voor de creatieve stedeling.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Duurzaam Deventer
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Levendig Deventer
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Samen werken en samen leven
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Budget voor de pleinen is nu vrijwel uitgeput en er is nu een voorbereidingskrediet nodig voor het laatste plein van de drie pleinen namelijk de Nieuwe Markt. als dit niet gebeurt dan valt het projectteam stil en kunnen beloftes en toezeggingen aan de stad ten aanzien van de Lebuinuspleinen niet waargemaakt wordenToelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Het budget voor de Lebuinuspleinen fase 1 is vrijwel uitgeput. Door stagnatie (onder andere door archeologie) van het project en de huidige marktomstandigheden lopen de kosten fors op. Het budget voor de Nieuwe Markt voor het jaar 2023 is door de raad vastgesteld.Historie
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Lasten | 37.075 | 41.200 | 42.228 | 1.029 |
Baten | 14.686 | 15.171 | 16.368 | 1.197 |
Voor resultaatbestemming | -22.388 | -26.028 | -25.860 | 168 |
Stortingen in reserves | 752 | 5.110 | 4.831 | -279 |
Puttingen uit reserves | 1.095 | 3.919 | 4.026 | 107 |
Na resultaatbestemming | -22.044 | -27.219 | -26.665 | 554 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
MJOP-projecten straten, wegen en pleinen | 588 | 120 | -468 |
Desinteratieschade aanleg glasvezel buitengebied | 46 | 46 | 0 |
Grootonderhoud woonwagenstandplaatsen | 60 | 60 | 0 |
MJOP-projecten openbare verlichting | 215 | 0 | -215 |
MJOP-projecten verkeersregelinstalaties (VRI's) | 207 | 39 | -168 |
MJOP-projecten cultuur technische kunstwerken | 170 | 0 | -170 |
Aanlegsteiger salonboten | 116 | 0 | -116 |
MJOP/MIND-projecten verkeer en vervoer | 488 | 477 | -11 |
Extra inzet onkruidbestrijding op verhardingen | 150 | 0 | -150 |
MJOP-projecten openbaar groen | 219 | 0 | -219 |
MJOP-projecten openbare speelgelegenheden | 75 | 0 | -75 |
Opstellen speelbeleidsplan | 25 | 0 | -25 |
MJOP-MIND-GRP-projecten riolering | 270 | 0 | -270 |
Totaal | 2.629 | 742 | -1.887 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 554 |
Saldo budgetoverheveling | -1.887 |
Saldo na budgetoverheveling | -1.333 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (nadeel €1.333.000)
Civiele werkzaamheden (nadeel €799.000)
Door de oorlog in Oekraïne en het opengaan van de wereld na de coronapandemie is er in het voorjaar van 2022 schaarste ontstaan aan grondstoffen en personeel. Hierdoor is een energiecrisis ontstaan waardoor de loon-, brandstof-, energie- en gasprijzen fors zijn gestegen.
Zo zijn bijvoorbeeld de marktprijzen voor asfaltverhardingen(33%), elementenverhardingen (20%) en civieltechnische werkzaamheden (20%) ten opzichte van een jaar eerder gestegen. Dit overschrijdt de verkregen prijscompensatie (2,2%) bij de begroting 2022 fors.
Deze prijsstijgingen hebben wij gedurende het jaar als risico benoemd bij de kwartaalrapportages over 2022. Omdat het stopzetten van projecten geen optie was hebben wij op de investeringskredieten €1,42 miljoen prijscompensatie ontvangen bij de tweede kwartaalrapportage 2022 en op de exploitatiebudgetten hebben we bij derde kwartaalrapportage 2022 €500.000 gecompenseerd gekregen via de algemene middelen.
Openbare verlichting (nadeel €685.000)
Zoals aangegeven zijn we in 2022 in een energiecrisis beland. Als gevolg van de stijgende energieprijzen zijn de energielasten voor de openbare verlichting fors gestegen (€349.000) en daarnaast hebben we een hogere eindafrekening op de energielasten over de afgelopen jaren ontvangen dan wij hadden voorzien (€336.000 hoger).
Verkoop snippergroen (voordeel €151.000)
Op de verkoop van snippergroen is een voordeel van €151.000 behaald.
Voorzieningen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 0 | 0 | 299 | 299 |
Saldo | 0 | 0 | 299 | 299 |
Toelichting
Betreft een toevoeging van €70.000 aan de voorziening Riolering. Dit betreft het deel van het saldo van riolering dat met de voorziening Riolering wordt verrekend. En een toevoeging van €229.000 aan de voorziening Parkeerbijdragen bouwaanvragen Dit zijn inkomsten van derden (een afkoopsom voor parkeerdruk verhogende nieuw- of verbouw in de binnenstad) die in deze voorziening worden gestort. Deze bijdragen worden gebruikt om zowel kwantitatief als kwalitatief de parkeervoorziening voor de binnenstad te verbeteren.
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 3.583 | 18.850 | 9.993 | -8.857 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 1.117 | 884 | -233 |
Saldo | -3.583 | -17.733 | -9.109 | 8.624 |
Toelichting
De investeringen kennen een verschil van circa €8,6 miljoen euro tussen begroting en realisatie. Deze verschillen zijn hoofdzakelijk toe te rekenen aan de projecten die geheel of gedeeltelijk in 2023 zullen worden gerealiseerd. Dit bedrag zal dan ook als kredietoverheveling worden meegenomen naar 2023. Een nadere toelichting is opgenomen in de paragraaf Investeringen.
BV
Het Groenbedrijf BV
BV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Leefomgeving | ||
Aard: | BV | ||
Deelnemingspercentage: | 50% | ||
Doel en openbaar belang: | Beheer, onderhoud, aanleg en vervanging van openbaar groen en zorgen voor een duurzame instandhouding. Sociale onderneming door inzet van mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. | ||
Financieel risico: | De ontwikkeling van de tarieven voor de dienstverlening wegens de kostenontwikkeling van het personeelsbestand (waaronder kosten voor instroom van deelnemers vanuit de Participatiewet als ook een seniorenregeling) als ook de inkoopkosten bij derden. Daaronder begrepen de financiële effecten van de energiekostenstijging. | ||
Toelichting: | De gemeente Deventer en KonnecteD BV zijn elk voor 50% aandeelhouder in HGB BV. Het begroot resultaat voor 2021 was -€167.000. De interim directeur van HGB heeft in 2021 maatregelen getroffen om de begroting sluitend te krijgen en daarbovenop zijn oudere balansposten opgeschoond en daardoor is over 2021 een positief exploitatieresultaat van €774.000 behaald, waarvan het grootste gedeelte eenmalig van aard is. Met het positief resultaat over 2021 kan de eigen vermogen positie weer worden aangevuld, nadat over 2019 en 2020 nadelige resultaten waren geboekt van respectievelijk -€173.000 en -€422.000. Informatie is dat over 2022 een klein positief resultaat is behaald.Het Groenbedrijf verzorgt de leefomgeving van de gemeente Deventer en doet dat voor een substantieel deel met mensen met lagere / beperkte competenties. HGB draagt daarmee in belangrijke mate bij aan social return. De inzetbare doelgroep verandert. Het aantal werkzame Wsw’ers daalt en de groep deelnemers vanuit de Participatiewet stijgt. De financiering voor deze doelgroepen verschilt en leidt per saldo in de toekomst voor het meerjarige perspectief tot hogere personele kosten en legt daarmee druk op de tariefontwikkeling van het groenonderhoud voor de gemeente. | ||
Beleidsvoornemens: | Het college heeft op 18-12-2020 besloten een onderzoek te starten naar de effectiviteit van de uitvoering van werkzaamheden in de buitenruimte. Met een raadsmededeling van 29-11-2022 is de gemeenteraad daarover geïnformeerd. De werkzaamheden in de openbare ruimte worden momenteel door HGB, Circulus en Cambio Buurtbeheer (Circulus) uitgevoerd. Beoordeeld wordt of deze werkzaamheden effectiever kunnen worden uitgevoerd (door betere en/of – andere - samenwerking) of dat de werkzaamheden mogelijk bij een andere partij kunnen worden gelegd. Tevens wordt in 2022 de governance van HGB, waarin zowel de gemeente Deventer als KonnecteD BV momenteel ieder 50% belang hebben, nader onderzocht op effectiviteit en efficiëntie van de uitvoering van het gemeentelijk publiek belang (groenonderhoud openbare ruimte). Dit onderzoek kan pas worden voltooid als de resultaten en conclusies van het onderzoek naar de effectiviteit van de uitvoering van werkzaamheden in de buitenruimte in brede zin bekend zijn 9zie informatie hierboven).De doorontwikkeling van HGB richt zich op 3 facetten: organieke aanpassingen, bedrijfs-en uitvoeringsprocessen en de cultuur binnen het bedrijf. Daarnaast vergt de PSO certificering PSO (Prestatieladder Sociaal Ondernemen) de aandacht. De huidige certificering is trede 3 en geldig tot 1 augustus 2022. Doelstelling is een gelijkblijvende PSO trede. Financieel aandachtspunt zijn de stijgende energieprijzen en de stijgende loonkosten mede in relatie tot de vitaliteit van het ouder wordende personeelsbestand. | ||
Contractwaarde 2022: | €8.789.062 | ||
Bijdrage GR 2022: | |||
Subsidie 2022: | |||
Dividend 2022: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €1.924.000 | €1.434.000 | €1.434.000 |
Vreemd vermogen: | €2.363.000 | €2.559.000 | €2.559.000 |
Resultaat: | €774.000 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | €30.000 (€30.000) | ||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
NV
NV Centrumgarage Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Leefomgeving | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 5% | ||
Doel en openbaar belang: | Exploitatie van de parkeergarage Sijzenbaan, nabij het winkelgebied van de binnenstad. | ||
Financieel risico: | Risico is dat het winkelaanbod in de binnenstad afneemt en bezoekersaantal (en de omzet en het resultaat van de centrum garage) terugloopt. Specifiek risico is een tijdelijke daling van het bezoekersaantal wegens coronamaatregelen. | ||
Toelichting: | De gemeente Deventer bezit circa 5% van de aandelen in deze vennootschap. De overige aandeelhouders zijn binnenstadondernemers en particulieren. In beginsel loopt de gemeente risico op verlies van het ingebrachte risicodragend kapitaal ad €39.600 en op de structurele dividendraming (geraamd is €19.000 maar in voorgaande jaren is meer ontvangen (2019: €51.000 en 2020 €34.000). | ||
Beleidsvoornemens: | Het nog aantrekkelijker maken van de parkeervoorziening is en blijft een doelstelling van de NV. | ||
Contractwaarde 2022: | |||
Bijdrage GR 2022: | |||
Subsidie 2022: | |||
Dividend 2022: | € nog niet bekend |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €1.230.314 | Niet begroot | Niet begroot |
Vreemd vermogen: | €1.031.515 | Niet begroot | Niet begroot |
Resultaat: | €582.177 | Niet begroot | Niet begroot |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | €39.552 (€39.552) | ||
Garantie 31-12-2022: | |||
Lening 31-12-2022: |
Naam | Openen |
---|---|
Dashboard Mobiliteit | |
Dashboard Duurzame leefomgeving | |
Dashboard Leefomgeving | |
Pdf Mobiliteit (2.014 kb) | |
Pdf Duurzame leefomgeving (1.401 kb) |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Rioleringsplan 2015-2020 en Addendum 2021 | 4,3 Mb | |
Visie Leefomgeving 2014 | 7,8 Mb | |
Uitvoeringsprogramma leefomgeving 2016 | 2,4 Mb | |
MeerJarenOnderhoudsProgramma Mind 2021-2024 | 36,1 Mb | |
Meerjaren Perspectief Parkeren 2019 | 0,5 Mb |