• Voor het eerst staat de ‘openbaarheidsparagraaf’ in het jaarverslag, voorgeschreven door de Wet open overheid (Woo: artikel 3.5) die op 1 mei 2022 in werking is getreden en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt. De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. De wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker samen te stellen, en daarmee vertrouwen van onze inwoners meer terug te krijgen. De Woo eist dat bestuursorganen verplicht documenten in 11 categorieën uit eigen beweging openbaar maken, dit gaat fasegewijs. De raad ontving een afschrift van de reactie van het college 12 april 2022 aan de Rekenkamer, over het ‘Doe mee Wob-onderzoek van de Rekenkamer (23-2-2022)’, dat vooruitliep op de komst van de Woo, met relevante aanbevelingen waaronder deze paragraaf.
  • De Woo is in samenhang opgepakt met vijf informatiewetten, naast de Woo, de Archiefwet 1995, de Wet elektronische publicaties, Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer en Tijdelijke beleid digitale toegankelijkheid. De VNG heeft een analyse uitgebracht naar de samenhang tussen generieke informatiewetten (14-6-2022) waarin een bijdrage van Deventer is opgenomen. In het voorjaar is een training gevolgd over de Woo.
  • Het 'Woo-Meerjarenplan’ om de Woo bij gemeenten te implementeren’, de Algemene maatregel van bestuur is opgesteld door de VNG: 22 april 2022 en 8 juli 2022 aangevuld met concretisering. Het beoogt grip op informatievoorziening en de Woo stapsgewijs volgens de lerende aanpak te implementeren. De nieuwe Archiefwet wordt later meegenomen. Het ‘Woo-Meerjarenplan VNG 22-4-2022’ is meegenomen in deze paragraaf.
  • De Woo eist dat de informatiehuishouding op orde is, dat betekent ook dat het mailverkeer moet worden gearchiveerd, waarvoor wordt deelgenomen in DOWR-verband (B&W 2022-762 11-10-2022) aan de capstonemethodiek die daarvoor is ontwikkeld. Het mailverkeer van de raadsleden (art. 2.2 Woo) en de ondersteuning van de griffie (art. 5.4.a Woo) valt buiten het kader of is een uitzonderingsgrond van de Woo.
  • In het najaar is de organisatie van de Woo implementatie specifieker aangepakt ook in samenwerking met andere gemeenten, de VNG en het Rijk. Van de middelen die het Rijk beschikbaar stelde en in de begroting 2022 zijn opgenomen, is €100.000 ingezet voor de implementatie van de Woo. Voor de invoering schat het Rijk 5 à 8 jaar in, 5 jaar voor de openbaarmaking en 8 jaar voor de informatiehuishouding.
  • Op 6 december 2022 besloot het college over de aanwijzing van de Woo-contactpersoon (B&nW 2022-896) waarover de raadsmededeling van 8 december 2022 is aangeboden. De Woo-contactpersoon benadrukt de menselijke maat. Ook de coördinatie van de Woo-verzoeken is in handen van de Woo-contactpersoon. De financiële consequenties zijn daarin ook opgenomen en de ontwikkeling van deze paragraaf die de Woo invoering monitort.